Wie zuiver van hart zijn…

Het is weer vrijdag dus weer tijd voor een nieuwe vroom op vrijdag. ­čÖé Ik heb ervoor gekozen om ‘vroom op vrijdag’ niet meer in de berichttitel te zetten, omdat ik vond dat ik de titel op deze manier leuker zou kunnen maken en omdat deze zo minder lang zou zijn. ­čśë
Hoewel Koen vorige week even een uitstapje gemaakt had naar een ander onderwerp wil ik nu weer terug gaan naar het deel van de Bergrede dat we aan het behandelen waren bij VoV. Daarom is hier Matthe├╝s 5:8

Gelukkig wie zuiver van hart zijn,
want zij zullen God zien.

Er wordt hier over het hart gesproken als de bron van de gedachten en daden. Niet zo zeer je emoties, aangezien daden ook erg rationeel kunnen zijn. Je hart denkt en je hoofd voedt.
Je hoofd voedt, omdat aan je hoofd de meeste van je zintuigen zitten die binnen laten komen waar je mee in aanraking komt, maar niet alles waarmee je in aanraking komt is rein of zuiver. Nu heb je de keuze: laat jij je hierdoor beïnvloeden? Wat is de bron waardoor jij je laat leiden?

Rein of onrein, zuiver of vervuild is vaak moeilijk van elkaar te scheiden. Voor christenen zou de bijbel natuurlijk onze bron moeten zijn, aangezien dit het woord van onze God is. Maar zo vaak komen er dingen op ons pad die op het eerste gezicht misschien goed lijken en niet in strijd met de bijbel, maar als je ze toch zou gaan toetsen helemaal niet zo goed en onschuldig zijn als ze leken op het eerste gezicht.

2 Korinthe 10 zegt: ‘We leven wel in deze wereld, maar vechten niet met de wapens van deze wereld. De wapens waarmee wij ten strijde trekken dienen niet ons eigen belang, maar zijn er om met hun kracht bolwerken te slechten voor God. We halen spitsvondigheden neer en iedere verschansing die wordt opgetrokken tegen de kennis van God, we maken iedere gedachte krijgsgevangene om haar aan Christus te onderwerpen en zullen op het moment dat u hem volledig gehoorzaam bent geworden, paraat staan om anderen voor hun ongehoorzaamheid te straffen.’

Hier wordt gesproken over de bolwerken van de wereld. We moeten waar we mee in aanraking komen toetsen aan Gods woord en aan neerhalen als het daarmee in strijd is. Ons er niet door laten beïnvloeden. Zo houden of maken we ons hart zuiver. Steeds opnieuw.

In het leven komen we door van alles en nog wat in aanraking. Maar we kunnen dus kiezen ons erdoor te laten beïnvloeden of niet. Uiteindelijk beïnvloedt dit onze bestemming. Om dat nog wat duidelijker te maken laat ik jullie onderstaand schema zien:

Bron (het Hart) -> Gedachten -> Daad -> Gewoonte -> Karakter -> Bestemming (van je leven)

Als je Gods woord als bron wilt voor je gedachten is het eerst wel belangrijk dat je wedergeboren wordt door de heilige geest. Dit is ook wat Jezus in Johannes 3 tegen Nicodemus zegt. ‘Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u, tenzij iemand wederom geboren wordt, kan hij het Koninkrijk Gods niet zien.’┬áNicodemus was zeer onderwezen in wat het woord van God zegt, maar zonder de geest zal dit je gedachten en dus je leven niet gaan be├»nvloeden.

Ons hart kan dus door veel dingen beïnvloedt worden. Het is van belang dat we deze dingen toetsen aan de bijbel en ons laten leiden door het woord van God. Alleen zo kan je hart zuiver zijn, omdat je hart je bron is. De bron van je gedachten en daardoor van je daden, je gewoonten, je karakter en je bestemming.

P.s. Mochten er mensen zijn van de Passie die dit herkennen van school: Inderdaad ik heb dingen van de godsdienstles gebruikt in deze VoV, omdat ik dacht dat het precies paste bij dit vers.

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s