Passie – VoV

Het woord passie wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt. De afgelopen week heb ik zeker een handvol mensen het woord ‘passie’ horen gebruiken. Maar weten we eigenlijk wel echt wat de betekenis is van dit woord?

Van Dale geeft bij het woord ‘passie’ de volgende definities:
1. Het lijden van Jezus
en 2. Hartstocht, drift, hartstochtige liefhebberij.

In werkelijkheid komt het woord passie van het Latijnse woord ‘passio’ wat lijden betekend. De hartstocht die hier bedoeld wordt bij de definitie van het woord passie is dus niet zomaar jouw liefde voor voetbal of paarden; de hartstocht die met passie bedoeld wordt is de hartstocht die zo groot is dat je lijdt als je het ziet gebeuren of de hartstocht die zo groot is dat je bereidt bent om te lijden voor deze passie.

Een passie is dus niet bijv. sport, taal of muziek; passie is bijvoorbeeld de hartstocht die je kunt voelen wanneer je iets verschrikkelijks ziet op het nieuws of in je omgeving. Je kunt passie voelen als je iemand gepest ziet worden of als je de vluchtelingen ziet op tv of internet.

Passie is een bijzondere term en soms doet het me pijn te horen hoe dit bijzondere en o zo krachtige woord steeds gebruikt wordt met de verkeerde betekenis en zo zijn betekenis beetje bij beetje verliest.

Waar voel jij passie bij als je om je heen kijkt, het nieuws ziet of weet-ik-veel-wat doet? Wat is iets waarbij jij zo’n hartstocht en drift voelt dat het je echt pijn doet?
Leef en streef die passie na.

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s