De eerste gemeente – Weesweek #3

Dit blogje is deel van een serie. Klik hier, hier en hier voor de eerdere delen.

De eerste gemeente die we zien ontstaan in de Bijbel leeft op een bijzondere manier. Het is een kerk waaraan christenen van nu en de kerken van nu een voorbeeld aan kunnen nemen. Laten we vandaag kijken hoe de eerste gemeente na Pinksteren leefde.

Handelingen 2:43-47
De vele tekenen en wonderen die de apostelen verrichtten, vervulden iedereen met ontzag. Allen die het geloof hadden aanvaard, bleven bijeen en hadden alles gemeenschappelijk. Ze verkochten al hun bezittingen en verdeelden de opbrengst onder degenen die iets nodig hadden. Elke dag kwamen ze trouw en eensgezind samen in de tempel, breken het brood bij elkaar thuis en gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde. Ze loofden God en stonden in de gunst bij het hele volk. De Heer breidde hun aantal dagelijks uit met mensen die gered wilden worden.
en 4:32-35
De groep mensen die het geloof had aanvaard, leefde eendrachtig samen. Geen van hen beschouwde zijn bezittingen als zijn persoonlijk eigendom, want ze hadden alles gemeenschappelijk. De apostelen bleven met grote kracht getuigen van de opstanding van de Heer Jezus, en God begunstigde allen rijkelijk. Niemand onder hen leed enig gebrek: wie een stuk grond of een huis bezat, verkocht het, bracht de opbrengst naar de apostelen en legde die aan hun voeten neer, waarna het geld naar behoefte onder de gelovigen werd verdeeld.

Het lijkt erop dat deze gemeente samenleefde als een soort commune: ze hielden dagelijks samenkomsten en deelden alles wat ze bezaten met elkaar. Ze volgden Christus lessen op door geen eigen bezittingen te hebben: alles wat ze hadden gaven ze op voor God.

De kerken nu hebben een heel ander uiterlijk. Het lijkt vaak niet veel meer dan een gebouw waar je zondagochtend heen gaat, een preek hoort, misschien even wat mensen spreekt en dan weer naar huis vertrekt. Maar dit is niet wat de Bijbel bedoeld als er wordt gesproken over ‘de kerk’ of ‘de gemeente’. De kerk is het lichaam van Christus op aarde; de gemeenschap der gelovigen.

Zelf denk ik dat we terug moeten naar deze eerdere kerkvorm. Een kerk waarvan de deuren altijd open zijn. Een kerk waar mensen zo toegewijd zijn als in het begin; als in de eerste gemeente. Een kerk waar we alles delen. Ook in materiële zin.

Het lijkt me fantastisch om in een christelijke commune te leven. Een kerk zoals deze eerste gemeente. Een leefgemeenschap en niet zomaar een groep mensen die eens per week samenkomt.

-Welke vorm denk jij dat de kerk zou moeten hebben?

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op De eerste gemeente – Weesweek #3

  1. Pingback: Ruach, levensadem – Weesweek #4 | C-flatpoetry

  2. Pingback: Opgestaan tot geestelijk leven – Weesweek #5 | C-flatpoetry

  3. Pingback: De vruchten van de Geest – Weesweek #6 | C-flatpoetry

  4. Pingback: Gaven van de Geest – Weesweek #7 | C-flatpoetry

  5. Pingback: Het koninkrijk van God – Weesweek #8 | C-flatpoetry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s