Ruach, levensadem – Weesweek #4

Dit blogje is deel van een serie.
Klik hier, hier, hier en hier voor de eerdere delen.

 Op verschillende plekken in het oude testament komen we het Hebreeuwse woord Ruach tegen. Genesis 1:2 is de eerste plek waar we dit zien. En de Geest van God (ruach) zweefde over de wateren. Ruach wordt vaak vertaald als Gods Geest, hevige wind of (levens)adem.

Gods geest geeft levensadem. Hij is wat alles energie geeft. We zien Zijn kracht in de schepping en in de levens van mensen. In Genesis 2:7 staat ook dat God de mens zijn levensadem gaf. De Geest van God, Ruach, is dus ook wat de mens tot leven wekte. Het maakt dat we ons kunnen verbinden met de God die ons gemaakt heeft.

“Jezus zei: ‘Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien.’ ‘Hoe kan iemand geboren worden als hij oud is?’ vroeg Nikodemus. ‘Hij kan toch niet voor de tweede keer de moederschoot ingaan en weer geboren worden?’ Jezus antwoordde: ‘Waarachtig, ik verzeker u: niemand kan het koninkrijk van God binnengaan, tenzij hij geboren wordt uit water en geest. Wat geboren is uit een mens is menselijk, en wat geboren is uit de Geest is geestelijk. Wees niet verbaasd dat ik zei dat jullie allemaal opnieuw geboren moeten worden. De wind waait waarheen hij wil; je hoort zijn geluid, maar je weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heen gaat. Zo is het ook met iedereen die uit de Geest geboren is.’
Johannes 3:3-8

Een tijdje geleden schreef ik dit gedicht geïnspireerd op deze Bijbeltekst. De wind en Gods Geest worden vaak vergeleken en in de Hebreeuwse (Ruach) taal wordt voor wind en Geest vaak dezelfde woorden gebruikt.

Geest staat ook voor iemands mentaliteit. Dit zien we bijvoorbeeld terug in Exodus 35:21. Waar staat dat ‘ieder wiens geest hem drong’ zijn bijdrage bracht aan het bouwen van de tabernakel.

Als laatste wil ik een filmpje delen van The Bible Project over dit onderwerp:

(Hier is nog een artikel dat ik als bron gebruikt heb.)

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Ruach, levensadem – Weesweek #4

  1. Pingback: Opgestaan tot geestelijk leven – Weesweek #5 | C-flatpoetry

  2. Pingback: De vruchten van de Geest – Weesweek #6 | C-flatpoetry

  3. Pingback: Gaven van de Geest – Weesweek #7 | C-flatpoetry

  4. Pingback: Het koninkrijk van God – Weesweek #8 | C-flatpoetry

  5. Pingback: Terug gaand naar de originele naam – Jeshuaist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s