Opgestaan tot geestelijk leven – Weesweek #5

Dit blogje is deel van een serie.
Klik hier, hier, hier, hier en hier voor de eerdere delen.

Na een dag overgeslagen te hebben is het vandaag weer tijd voor een nieuwe weesweek-blog. Vandaag wil ik spreken over wedergeboorte en leven uit de Geest. In het nieuwe testament wordt verschillende keren over dit onderwerp gesproken, maar het blijft een lastig onderwerp. ‘Leven uit de Geest’ klinkt erg spiritueel en onze rationele westerse wereld probeert deze spirituele onderwerpen vaak te vermijden. Laten we dit bespreken aan de hand van 1 Korinthe 15.

“…als u iets zaait, moet dat eerst sterven voordat het tot leven kan komen. En wat u zaait heeft nog niet de vorm die het later krijgt… God geeft daaraan de vorm die hij heeft vastgesteld, en hij geeft elke zaadkorrel zijn eigen vorm. Elk aards lichaam is anders… Er zijn lichamen aan de hemel en lichamen op aarde, maar de schittering van een hemellichaam is anders dan die van een aards lichaam. …Zo zal het ook zijn wanneer de doden opstaan. Wat in vergankelijke vorm wordt gezaaid, wordt in onvergankelijke vorm opgewekt, wat onaanzienlijk en zwak is wanneer het wordt gezaaid, wordt met schittering en kracht opgewekt. Er wordt een aards lichaam gezaaid, maar een geestelijk lichaam opgewekt. Wanneer er een aards lichaam is, is er ook een geestelijk lichaam. Zo staat er ook geschreven: ‘De eerste mens, Adam, werd een levend, aards wezen.’ Maar de laatste Adam werd een levendmakende geest. Niet het geestelijke is er als eerste, maar het aardse; pas daarna komt het geestelijke. De eerste mens kwam uit de aarde voort en was stoffelijk, de tweede mens is hemels. Ieder stoffelijk mens is als de eerste mens, ieder hemels mens is als de tweede. Zoals we nu de gestalte van de stoffelijke mens hebben, zo zullen we straks het gestalte van de hemelse mens hebben.”
1 Korinthe 15:36-49

Paulus spreekt hier over de opstanding uit de dood zoals deze zal plaatsvinden bij Jezus’ terugkomst. Maar ik denk niet dat dat de enige interpretatie voor deze Bijbeltekst is. Jezus gebruikt in Johannes 12:24 hetzelfde beeld met de stervende graankorrel om te laten zien dat een gelovige zijn leven volledig moet overgeven aan God. Ook wordt er op verschillende plekken in de Bijbel gesproken over hoe we met Jezus zijn gestorven en tot leven zijn gewekt. Zo is deze tekst ook te betrekken op het spiritueel christelijke leven van nu. Het koninkrijk van de hemel is immers niet (alleen) het koninkrijk in de hemel, maar de heerschappij van God op aarde.

Dankzij Jezus opstanding door Gods Geest zijn wij geroepen tot een nieuw en geestelijk leven. De Geest liet niet alleen Jezus opstaan, maar ons ook. Hij wekte ons op uit de dood tot een geestelijk leven. We werden in vergankelijke vorm gezaaid, maar zijn in onvergankelijke vorm opgewekt. Met het enige verschil tussen het leven nu en in de tekst dat we nog steeds gebonden zijn aan het aardse lichaam.

Voor ieder mens heeft God een vorm vastgesteld. Dus voor elk mens heeft God een plan. Hij wil dat wij door de geest geleid hem volgen en ons op die manier vormen tot zijn plan. We worden door hem gevormd door dagelijkse bestudering van zijn woord en door gebed.

Wij als christenen zijn het koninkrijk van God op aarde. Laten we dan ook dichtbij hem leven en hem dienen in woord en daad. Door ons over te geven als een levend offer. Dan wekt hij ons op tot een nieuw leven. Niet aards, maar geestelijk.

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Opgestaan tot geestelijk leven – Weesweek #5

  1. Pingback: De vruchten van de Geest – Weesweek #6 | C-flatpoetry

  2. Pingback: Gaven van de Geest – Weesweek #7 | C-flatpoetry

  3. Pingback: Het koninkrijk van God – Weesweek #8 | C-flatpoetry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s