De vruchten van de Geest – Weesweek #6

Dit blogje is deel van een serie.
Klik hier, hier, hier, hier,hier en hier voor de eerdere delen.

Galaten 5 spreekt over de ‘vruchten van de Geest’ en ook Jezus gebruikt het beeld van vrucht dragen regelmatig in zijn onderwijs. Maar wat betekend het eigenlijk om vrucht te dragen voor God? Laten we daar vandaag eens naar kijken.

“Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ Maar wanneer u elkaar aanvliegt, pas dan maar op dat u niet door elkaar wordt verslonden. Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt. Maar wanneer u door de Geest geleid wordt, bent u niet onderworpen aan de wet. Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht zedeloosheid en losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen. Ik herhaal de waarschuwing die ik u al eerder gaf: wie zich aan deze dingen overgeven, zullen geen deel hebben aan het koninkrijk van God.
Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst. Laten we elkaar niet uit eigenwaan de voet dwars zetten en elkaar geen kwaad hart toedragen.”
Galaten 5: 13-26

 De vruchten van de Geest is wat gelovigen kenmerkt. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet dat niet-christenen niet deze eigenschappen kunnen hebben, maar wel dat we een wedergeboren christen kunnen herkennen aan deze eigenschappen. “Wanneer een boom goed is, dan zijn ook zijn vruchten goed. Is een boom daarentegen slecht, dan zijn ook zijn vruchten slecht. Want aan de vruchten herkent men de boom.” – Mattheüs 12:33

In de gelijkenis van de wijnstok (Johannes 15) wordt ook over vrucht dragen gesproken. Vrucht dragen is alleen mogelijk als je verbonden bent met Jezus Christus door de Heilige Geest. Dit betekend dat je geen vrucht kunt dragen als je je niet (dagelijks) laat voeden door het Woord.

De vruchten van de Geest vervullen verschillende doelen:
– Ze dienen God (Johannes 15:8)
– Andere mensen worden ermee ondersteunt en
– Het schept het karakter van de gelovige wat maakt dat hij zich vormt tot de wil van God.

Vrucht dragen is een opdracht die God ons in zijn woord geeft. De gelijkenis van de wijnstok zegt ook “Wie niet in mij blijft wordt weggegooid als een wijnrank en verdort; hij wordt met andere ranken verzameld, in het vuur gegooid en verbrand.” Als we geen vrucht dragen worden we afgesneden. Een rank die geen vrucht draagt is niet echt vervuld van de Heilige Geest. Wie vervuld is met de Geest groeit in zijn geloof en zal vrucht gaan dragen. Niet dat dit volledig passief is, maar het is ook niet zo dat het werk sterk van onszelf afhangt. We hebben de verantwoordelijkheid om in God te blijven. Om ons te vervullen met zijn Woord, te bidden, te mediteren op zijn lessen. We hebben ook de verantwoordelijkheid om ons te scheiden van wat van de wereld is. Om ons niet te richten op alles wat van deze aarde is, maar op God. Maar het vrucht dragen zelf is geen doel wat we proberen zelf te bereiken. Het komt niet uit eigen kracht.

Misschien soms eens goed om te kijken op welke gebieden de vrucht van de Geest lijkt te ontbreken. En om vervolgens te bidden om deze punten te versterken.

Deze site heb ik als bron gebruikt. Ik ben het overigens niet volledig met deze Bijbelstudie eens.

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op De vruchten van de Geest – Weesweek #6

  1. Pingback: Gaven van de Geest – Weesweek #7 | C-flatpoetry

  2. Pingback: Het koninkrijk van God – Weesweek #8 | C-flatpoetry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s