Gaven van de Geest – Weesweek #7

Dit blogje is deel van een serie.
Klik hier, hier, hier, hier,hierhier  en hier voor de eerdere delen.

 De Geest schenkt vele gaven. Gaven die de gelovige ondersteunen in zijn leven met de Heer en gaven die de gemeente ondersteunen. Maar wat houdt het eigenlijk echt in en hoe weet je of je zo’n gave gekregen hebt? Krijgt elke gelovige een geestelijke gave? Wat is het verschil tussen geestelijke gaven en talenten?

“Broeders en zusters, over de gaven van de Geest wil ik u het volgende zeggen.
Zoals u weet was u in de tijd dat u nog heidenen was volledig in de ban van goden die taal noch teken geven. Daarom zeg ik u nadrukkelijk: niemand kan ooit door toedoen van de Geest van God zeggen: ‘Vervloekt is Jezus,’ en niemand kan ooit zeggen: ‘Jezus is de Heer,’ behalve door toedoen van de Heilige Geest.
Er zijn verschillende gaven, maar er is één Geest; er zijn verschillende dienende taken, maar er is één Heer; er zijn verschillende uitingen van bijzondere kracht, maar het is één God die ze allemaal en bij iedereen teweegbrengt. In iedereen is de Geest zichtbaar aan het werk, ten bate van de gemeente. Aan de een wordt door de Geest het verkondigen van wijsheid geschonken, aan de ander door diezelfde Geest het overdragen van kennis; de een ontvangt van de Geest een groot geloof, de ander de gave om te genezen. En weer anderen de kracht om wonderen te verrichten, om te profeteren, om te onderscheiden wat wel en wat niet van de Geest afkomstig is. Al deze gaven worden geschonken door een en dezelfde Geest, die ze aan iedereen afzonderlijk toebedeelt zoals hij wil.”
1 Korinthe 12:1-11

Lucas 11 zegt: “Indien dan gij, hoewel gij slecht zijt, goede gaven weet te geven aan uw kinderen, hoeveel te meer zal uw Vader uit de hemel de Heilige Geest geven aan hen, die Hem daarom bidden?” Als wij tot geloof komen, komt de Heilige Geest in ons leven. De Geest geeft verschillende gelovigen, verschillende gaven die passen bij de taken die God voor hen heeft uitgezocht. Zoals ook blijkt uit bovenstaande tekst.

Het verschil tussen talenten en de gaven van de Geest is dat een talent een aangeboren natuurlijke aanleg is, terwijl de gaven van de Geest bovennatuurlijke gaven zijn die geschonken worden nadat iemand tot geloof komt. Dit maakt de gaven van de Geest tot een erg lastig onderwerp. Ze zijn niet echt natuurlijk verklaarbaar.

Een voorbeeld uit de Bijbel van de gaven van de Geest is hoe de onopgeleide discipelen veel tekenen konden uitleggen zonder dat de omstanders begrepen hoe dit mogelijk was. In Handelingen 3 en 4 zien we dit terug.

Sommigen geloven dat de gaven van de Geest bij de voltooiing van de Bijbel al verdwenen zijn. De Bijbel zegt immers dat de gaven van de Geest uiteindelijk zullen verdwijnen en ze lijken vaak niet waarneembaar. Zelf geloof ik hier niet in. Het lijkt duidelijk dat de gaven zullen blijven tot Jezus’ terugkomst. 1 Korinthe 1:7 zegt immers: “…zodat gij ten aanzien van geen enkele genadegave tekort komt terwijl gij uitziet naar de openbaring van onze Here Jezus Christus.” Hetzelfde woord voor ‘genadegave’ zien we ook terug in de teksten over de gaven van de Geest. Hieruit blijkt dus dat het niet kan dat de genadegaven niet meer bestaan, omdat ze zullen blijven bestaan tot de terugkomst van Jezus.

Het lijkt me belangrijk om te blijven bidden voor de gaven van de Geest in ons leven.

Advertenties

Over Ces

Mijn blog is bedoeld om mijn gedichtjes en verhalen te delen, te spreken over geloof en welke andere onderwerpen ik dan ook maar wil bespreken. Veel leesplezier.
Dit bericht werd geplaatst in geloof en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gaven van de Geest – Weesweek #7

  1. Pingback: Het koninkrijk van God – Weesweek #8 | C-flatpoetry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s